Малко след като от служебното правителство смениха шефа на Национална агенция за приходите (НАП) и на агенция "Митници", от ГЕРБ дадоха брифинг в централата на партията.

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев посочи, че политическата етика и традиция е прието едно ново право правителство да има 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника за служебното правителство, защото има вероятност 100 дни живот.

Според Дончев би било редно на служебното правителство му се даде 10 дни толеранс да не бъде обект на критики и политическо коментари. В степента на радикализъм има теми, които изискват коментари, посочи той.

Томислав Дончев изтъкна, че въпросът е дали държавата понася щети от уволненията, а не партията. Дали това е опит за овладяване на държавния апарат - най-вероятно, да, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР

Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР

Първото уволнение в МВР стана факт още в първия работен ден

Той запита чие предложения са тези нови кадрови промени и кой ще носи отговорност за техните действия.

Бившият депутат от Тома Биков е възмутен от бързата смяна на шефовете на НАП и на Агенция "Митници". С тези ходове се цели онази част от олигархията, която живее извън страната да върне позициите в администрацията и в управлението на държавата, посочи Биков.

Рокадата в НАП: заради личните данни и системно неизпълнение на службата

Рокадата в НАП: заради личните данни и системно неизпълнение на службата

Финансовият министър е учуден, че Галя Димитрова не е била отстранена по-рано от поста

Ние бихме приели всеки да дойде с екипа си, да поддържа нормален ритъм на държавата, но това, което се случва, нарушава нормалният ритъм на работа, предупреди Тома Биков.

Той изтъкна, че от тези процеси ще бъде облагодетелстван новият коалиционен партньор, който на предишните избори взел над 3%, а на предсрочните избори може да вземе повече.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че е силно притеснен от това, което се случва с последните 48 часа от управлението на служебния кабинет. Служебният кабинет има за цел да организира честни избори и да преведе страната в този труден период без сътресения като осигури нормалното функциониране на публичния сектор в условия на криза, обясни Ананиев.

Сменят и шефа на Агенция "Митници" заради доклад на ОЛАФ

Сменят и шефа на Агенция "Митници" заради доклад на ОЛАФ

Страната ни трябва да върне 55 млн. лв. към европейския бюджет

По думите му без анализ и експертиза били уволнени ръководители на възлови агенции - на НАП и на Агенция "Митници". Това е кръвоносната система на финансовия сектор, изтъкна Ананиев. Когато той самият бил част от първото служебното правителство на Румен Радев, държавния глава му възложил да ги уволни, но тогава Ананиев се възпротивил и не го направил. Другото искане било да се увеличи с 300 млн. лв. бюджетът на Министерство на отбраната.

През времето на първия служебен кабинет (назначен от президента Румен Радев и воден от Огнян Герджиков - б. р.) имало намаление на приходите от акцизи със 100 млн. лв. Желанието на президента да уволнява двамата изпълнителни директори на НАП и на Агенция "Митници" довели до силно напрежение в работата им, което се отразило върху резултатите. Трябвало месец и половина-два, за да се върне самочувствието на хората, напомни Ананиев.

Тогава Ананиев казал на държавния глава да го уволни първо него и след това, когото поиска. "Явно достатъчно аргументи съм дал в защита на тези хора и как те осигуряват финансирането на публичния сектор. Той усети още в самото начало напрежението и хаосът, който се създаде в тези две агенции", обясни Ананиев.

Финансистът е притеснен държавата да не остане на автопилот. Ананиев е споделял това и друг път, като не е било толкова скоро, защото не е очаквал да има нов служебен кабинет, а не нормално правителство. НАП се превърна от един събирач в един партньор на субектите, които са задължени да внасят данъците си, уточни бившият финансов министър.

Ананиев много малко познава новият шеф на НАП - Румен Спецов.

Смениха ръководството на НАП

Смениха ръководството на НАП

Освободиха Галя Димитрова, а новият шеф на данъчните е Румен Спецов

Томислав Дончев определи като голяма грешка подмяната на администрацията. Той за цялата си кариера се е разделил с двама или трима души поради невъзможност да работят заедно. В повечето случаи подобни екзотични мероприятия са обречени на неуспех, предупреди Дончев.

Тома Биков изтъкна, че президентът носи отговорност и това ще се види пред избирателите. "Финансовият министър е изпълнил първото нареждане на командира", посочи Биков и запита кой гарантира за сегашните ръководства.

"Намираме се в кризисна година, COVID-19 e водещата причина и в тази ситуация трябва да създадем необходимата организация, а не дезорганизация", настоя Ананиев.

Според него всичко това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет. През последните години данъчните приходи са се увеличи с от 2 до 4%. Данъчната администрация работи ефективно и събира приходите, заложени в бюджета и да ги преизпълнява, увери Ананиев.

Той посочи, че всички харесват и искат социалноикономическите мерки на ГЕРБ. Освен това, че ние имаме излишък към април месец макар и малък, но такова преразпределение за първите 4 месеца в най-скоро време ще постъпят още два източника на ресурс - по инструмента SHURE и преместването на датата на корпоративния данък, което трябва да се внесе до края на месец юли, обясни Ананиев.

Той отбеляза, че служебният кабинет няма право да си преписва приходите и резултатите, тъй като са успех на ГЕРБ. Ананиев ще наблюдава на обективна основа изпълнението на приходите и тогава да решат правилно или неправилно са постъпили с политическите уволнения. Хората, които ръководят агенциите са професионалисти - Галя Димитрова работила 27 години в НАП и тя с действията си показала, че в условия на пандемия системата може да се справи по един блестящ начин.

Ако приходите намалеят, влизаме в дългова спирала, отиваме към дефицит и тогава ще трябва да се замислим дали отговаряме на всички критерии и редица други важни въпроси за българската държава, каза още Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев каза, че като въвел новия служебния финансов министър, бил решил да му подаде ръка и да му помогне в трудна ситуация. Сега Ананиев няма да му помага, защото станал маша за постигна на целите на други хора.

Бившият депутат от ГЕРБ Александър Иванов заяви, че при политическата чистка без особени аргументи са освободени доста лица и експерти. При неработещ парламент могат да зададат важните въпроси - данъчната кампания, контрабандата и приходите от мита и акцизи.

ГЕРБ ще следи приходите, които са за пенсии, социално и здравно осигуряване как вървят в кампанията на служебното правителство.