Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта е на основание

Първото уволнение в МВР стана факт още в първия работен ден на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Освободен е бил административният секретар на МВР Бойко Славчев, а в съобщението на МВР се посочва, че основанието на заповедта е чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител - поради придобито право на пенсия.

Бойко Славчев заема длъжността от повече от 6 години, като преди това е работил в БОРКОР в Министерския съвет. В периода 2009-2013 г. е бил началник на кабинета на тогавашния вътрешен Цветан Цветанов, а 24 часа посочва, че именно Славчев е основен свидетел по разследването на сделката за покупка на джиповете за гранична полиция. Разследването на прокуратурата е за сделка с европейски средства и срещу секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов. Поръчката е финализирана през 2017 г. по време на първото служебно правителство на Радев, в което Узунов бе вътрешен министър.

Защо разследват само едната поръчка за джипове, пита АКФ

Защо разследват само едната поръчка за джипове, пита АКФ

От АКФ твърдят, че има още една обществена поръчка за още 121 автомобила

Припомняме, че през февруари ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство.

Малко след това прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

От ГЕРБ пък изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов.

Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като "вероятно се чувстват над закона".

Президентът Румен Радев излезе със своя позиция, в която посъветва премиера Бойко Борисов да освежи паметта си за автомобилите на МВР.

Зам.-външният министър Георг Георгиев пък видя много сладка далавера в МВР сделката.

Като юрист Татяна Дончева заяви, че не вижда нищо нередно в поръчка за джиповете на МВР.