Скандалната процедура за покупка на джипове за МВР, с която се захвана ОЛАФ и заради която ще връщаме милиони на ЕС е претърпяла ключова промяна по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев и съпричастността на хора от екипа му към случилото се е достатъчно основание той да се откаже от втори мандат.

Това заяви пред bTV зам.- министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Виждам как някой си е направил една много хубава и сладка далавера, опитвайки се и да замете следите", подчерта той.

По думите му през 2016 г. "правителството в лицето на г-н Борисов" е издействало 160 млн. евро от ЕС за охрана на границите и тогава е било подписано споразумение, в рамките на което е трябвало да се закупят високопроходими автомобили. След падането на кабинета "Борисов 2" от власт служебното правителство променило текста на "автомобили с висока проходимост", което, според Георгиев означава, че и седан 4х4 би покрил изискванията.

Радев посъветва Борисов да си освежи паметта за автомобилите на МВР

Радев посъветва Борисов да си освежи паметта за автомобилите на МВР

От президенството съобщават, че това е последният им коментар по случая

"Когато идва редовното правителство има КЗК и съд и няма процедура, по която договорът да бъде подписан", заключи председателят на младежкото ГЕРБ. От думите му не стана ясно дали има доказателства за тези

По същинското съдържание на доклада на ОЛАФ също липсваше конкретика от думите на Георгиев, макар на няколко пъти да спомена името на президентския антикорупционен секретар и бивш служебен силов министър Пламен Узунов.

"Президентската институция отново опитва да потули скандала и да оправдае този, за когото можем основателно да твърдим, че има съпричастност към този противоречив казус. Единственото, което чуваме, е звукът от разпъващия се политически чадър", подчерта Георгиев. 

Според него при създалата се ситуация, а и след множество други събития от последните 4 години, е "морална отговорност" на Радев да не се явява на избори за нов мандат.

Борисов за Радев: Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца"

Борисов за Радев: Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца"

Все някой му е виновен на това президентство, недоволства премиерът

Председателят на младежкото ГЕРБ коментира и острата позиция на България по случая "Навални", като отбеляза, че тя "е в кореспонденция" със становищата и на други членки на ЕС.

"България винаги е била много загрижена към въпросите за свободата и правата на човека. България казва, че демокрацията е свещена и трябва да се уважава", категоричен беше Георг Георгиев.

Бивш МВР-шеф от ГЕРБ подписал за джиповете, но нямал друг избор

Бивш МВР-шеф от ГЕРБ подписал за джиповете, но нямал друг избор

Политическите интриги за ОЛАФ, потвърждавали безсилието на създателя им