Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Думите му са по повод разследването на ОЛАФ за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски напомни, че лично министър-председателят в предишния му мандат е успял да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България заради миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз.

Той обясни, че при договарянето на проектите с експертите от ЕК е било решено да бъдат закупени високопроходими автомобили за националната полиция. По негови думи е било логично средствата да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем. Терзийски посочи, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

От президентството се чувствали над закона, щом поставят под съмнение работата на ОЛАФ

МВР министърът напомни и че при управлението на служебното правителство са били избрани изпълнителите на съответните договори. Той изрази недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили.

Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация, категоричен беше министърът, обръщайки се към премиера. Той изрази надежда, че след като има доклад, изпратен до прокуратурата, и е досъдебно производство, ще се установят виновните за ситуацията.

От своя страна Борисов изтъкна, че по време на месеца на управление на служебното правителство у нас контрабандно са влезли над 100 тира с цигари.

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

Договорът бил на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г

"Веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли", изтъкна той и допълни, че вече си обяснява "защо толкова много искаха да има служебно правителство", като напомни и направеното за месец по отношение на самолетите.

Припомняме, преди дни ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

ГЕРБ към Радев: Не станаха ли твърде много гафовете

ГЕРБ към Радев: Не станаха ли твърде много гафовете

С халосен патрон президентът Румен Радев през лятото вдигнал юмрук

Вчера прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

От ГЕРБ  пък изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като "вероятно се чувстват над закона".

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

Силовото ни ведомство е е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия