Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. Това заявяват в своя официална позиция от ГЕРБ по повод казуса с ОЛАФ и обществената поръчка за доставка на автомобили за МВР.

От партията посочват, че по времето на служебното правителство критериите са били променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск.

Те са категорични, че промяната на въпросните критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на разследването на ОЛАФ.

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

Договорът бил на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г

От ГЕРБ подчертават, че е нямало как МВР да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред Комисията за защита на конкуренцията и ВАС и е била потвърдена от тях.

Те посочват, че действащият Закон за обществените поръчки не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено и от българския съд.

Според ГЕРБ целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като "вероятно се чувстват над закона".

Припомняме, вчера ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Днес прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

Прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ

Прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ

От държавното обвинение не уточниха дали става дума за Пламен Бобоков и Пламен Узунов