"Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.".

Това съобщиха от администрацията на президента Румен Радев ден след като опровергаха, че разследваният от ОЛАФ договор за покупка на високопроходими автомобили за МВР е сключен по време на служебното правителство, когато начело на МВР е бил настоящият президентски съветник Пламен Узунов.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

Силовото ни ведомство е е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия

"Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина", пишат от президентството и припомнят, че това е публикувано за пръв път през пролетта на 2019 г. и е в разрез с истината към днешна дата.

Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи, обясняват от президентската институция.

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

Договорът бил на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г

Договорът е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство. Посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г.

Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. От МВР са пренебрегнали препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. и са подписали договора, обясняват от президентството.

Прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ

Прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ

От държавното обвинение не уточниха дали става дума за Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Тази сутрин президентът Румен Радев присъства на празнична литургия за Сретение Господне (40 дни от раждането на Иисус Христос и въвеждането му в храма и почитта към Божията майка) в едноименния храм в село Добърско. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

След църковния ритуал митрополит Серафим и държавният глава посетиха църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която е паметник на културата с национално значение. Голяма мраморна плоча, вградена пред олтара на черквата свидетелства, че е построена през 1112 година.

В храма има над 460 стенописи на светци, почти напълно запазени през годините без реставрация. Сред тях са и сцените "Сретение Господне" и "Преображение Господне", с която е известен многовековният храм в село Добърско. Според специалисти това е едно от първите места, в които създателите на славянската писменост светите братя Кирил и Методий са представени на стенописите като светци.

Сачева: Радев сякаш живее в лабораторни условия, президентството не е остров без проблеми

Сачева: Радев сякаш живее в лабораторни условия, президентството не е остров без проблеми

Президентът също дължал отговор по трудни теми - например с неговите съветници