Бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че не е имал възможност да откаже подписването на договора за доставка на автомобилите от обществената поръчка, която ОЛАФ разследва, съобщи БНТ.

През февруари 2018 г., когато оглавявах МВР, беше сключен договор за доставка за нуждите на министерството на автомобили с повишена проходимост. Обществената поръчката за тази доставка бе преминала процедури по обжалване, включително и пред състав на Върховния административен съд, който бе потвърдил избора на доставчик. Като министър нямах никакво законово основание да не се съобразя с влязло в сила съдебно решение на висш орган на съдебната власт на България и единствената ми възможност бе да възложа подписването на договора за доставка, обяснява Радев.

По думите му, политическите интриги по повод тази обществена поръчка потвърждават единствено безсилието на създателя им в битката за втори президентски мандат и "подценяването интелигентността на българския избирател".

ГЕРБ към Радев: Не станаха ли твърде много гафовете

ГЕРБ към Радев: Не станаха ли твърде много гафовете

С халосен патрон президентът Румен Радев през лятото вдигнал юмрук

Припомняме, днес лидерът на АБВ Румен Петков коментира въпроса за процедурата за закупуване на автомобилите за МВР и разследването на ОЛАФ. Той посочи, че тя може да е стартирала, докато Пламен Узунов е бил служебен министър, но е завършена по време на правителството на Бойко Борисов. Според него премиерът прехвърля от болната, на здравата глава.

По-късно темата за разследването на ОЛАФ бе дискутирана и в парламента. Спас Гърневски от ГЕРБ заяви, че сега трябва да бъдат възстановени 6 милиона евро, по думите му това е предпоставка за наказателно производство. Според ГЕРБ договорът е сключен от Узунов.

Не закъсня и реакцията на премиера Бойко Борисов който каза, че по време на месеца на управление на служебното правителство у нас контрабандно са влезли над 100 тира с цигари. "Смятайте колко пари са и къде са отишли". Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство. Думите му са по повод разследването на ОЛАФ.

Борисов за Радев: Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца"

Борисов за Радев: Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца"

Все някой му е виновен на това президентство, недоволства премиерът

Припомняме, преди дни ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Вчера прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

От ГЕРБ пък изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като "вероятно се чувстват над закона".