Освободиха Галя Димитрова като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Това стана с решение на Министерския съвет на служебния кабинет "Стефан Янев". На длъжността е назначен Румен Спецов, съобщиха от Министерския съвет.

Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност.

Осъдиха НАП за теча на данни от 2019 г.

Осъдиха НАП за теча на данни от 2019 г.

Решението на ВАС по едно от първите дела е окончателно

Завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" - Свищов, със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".

От 2009 г. до 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП - Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Докато "изтъргвали" ГЕРБ, НАП събирала за бюджета, хвали се Борисов

Докато "изтъргвали" ГЕРБ, НАП събирала за бюджета, хвали се Борисов

Оставя бюджет на излишък от над 115 млн. лв.

Действията по смяната на ръководството на Приходната агенция идват на фона на увереността, с която бившият вече премиер хвали работата по събираемостта за бюджета и борбата с контрабандата. Благодарение на това биха могли да се отделят пари от бюджета за подпомагане на пенсионерите и семействата в кризата, предизвикана от коронавируса.

Припомняме, името на Галя Димитрова се свърза с големия скандал за теча на данни на над 5 милиона български граждани при хакерска атака срещу базите данни на НАП през 2019 г. 

В този момент обаче шефката на НАП Галя Димитрова след "продължителен размисъл" реши да не прекратява годишния си отпуск, а по-късно финансовият министър Владислав Горанов защити поведението й. 

Според финансовия министър Владислав Горанов изтеклата информация не представлявала класифицирани данни, въпреки че вътрешният министър Младен Маринов призна, че при хакерската атака е засегната националната сигурност на страната.

За атаката над базите на данни на НАП през лятото бяха обвинени трима души - собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Прокуратурата на три пъти публикува доказателства, с които разполага. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров бе обвинен в кибертероризъм, а според държавното обвинение крайната цел на обвинените е била да създадат нестабилност в страната.

Междувременно "ТАД груп" фалира, а нейният собственик - Иван Тодоров, престоя дълго в ареста и бе освободен срещу 100 000 лв. гаранция. Обвинението по случая още не е минало в съдебна фаза.

Само преди дни стана и ясно, че вече започват да излизат решенията на Административния съд по заведените близо 100 дела срещу НАП от граждани.