Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, винаги ще бъдат уязвими. Никой не е защитен от подобно недобросъвестно посегателство. С този извод финансовият министър Владислав Горанов застана пред медиите след спешна среща на службите при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Срещата бе предизвикана след като вчера стана ясно за хакерския пробив на сървъри на НАП, от който са потърпевши над 5 милиона души - български и чуждестранни граждани. НАП, МВР и ДАНС проверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. В момента се извършва проверка дали данните са реални. Ако данните се окажат истински, това ще бъде най-голямото "изтичане" на лични данни у нас. Владислав Горанов обаче бе категоричен, че финансовата сигурност на държавата не може да се оцени като застрашена.

IT експерт иска държавата да обясни за хакерската атака

IT експерт иска държавата да обясни за хакерската атака

Ясен Танев сравни хакерската атака с аварията в Чернобил

Уязвимата система е услуга, която се използва за възстановяване на Данък добавена стойност, която съществува от 2012 година. Около 3% от базата на НАП може да се счита за засегната, като неприятен извод е, че има изтекли лични данни. НАП е една от най-достъпната от гледна точка на комуникациите, посочи финансовият министър.

По думите на Горанов изтеклата информация не представлява класифицирани данни. Тя е създадена от самите лица под формата на декларации. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. "В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Горанов. Той все пак призна, че страната ни е в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство.

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Уязвимата услуга е затворена

Проверяват се всички логове на НАП и ако има повече информация, медиите ще бъдат уведомени, увериха на брифинга в МС.

Виновни и наказани винаги могат да се търсят, особено ако се установи небрежност и непредпазливост от служители НАП. Ако се установи немарливост от страна на служители на НАП, ще се търси отговорност, закани се Горанов.

Текат процесуално-следствени действия, продължава работата на експертите и вероятността хакерът да бъде човек от системата не е изключена. Но по-голяма вероятност е намесата да е външна. ГДБОП ще сезира и прокуратурата по казуса, увери Горанов. Информацията, която е изтекла, съществува, но Горанов не вижда, освен че е засегната лична информация, причина за притеснение от българските граждани.

"Ще се свържем с Европейската служба по киберсигурност, за да се поиска съдействие. Ограничен е достъпът до уязвимата услуга, но трябва да се търси баланс да се запазят и административните услуги, както и те да продължат да бъдат развивани", изтъкна Горанов. 

От вчера най-добрият възможен държавен капацитет работи върху системите на НАП, за да се предотвратят всякакви спекулации по темата, увери финансовият министър.

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Подозира, че хакерската атака е от Русия заради сделката за Ф-16

Всички служби запознали премиера с констатираната атака срещу информационните масиви на НАП. Екипите продължават работа за начина, по който е пробита системата. Предприети са мерки за минимизиране на щетите, увери вътрешният министър Младен Маринов. Освен това по разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи на другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости.

"Състезанието между хакерите и тези, които се опитват да защитят информацията си, е неспирно", констатира още Горанов.

Комисарят по цифрова икономика и цифровизация Мария Габиел също е запозната със случая и е коментирано с какво могат да помогнат европейските служби, за да се извърши по-добър и задълбочен анализ.

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

Бил женен за българка, заплашва за още разкрития