"Някой процедури не са спазени, небрежност е довела до една експлозия на данни. За това е много важно когато стане инцидент в работата на държава да ни се даде информация."

Това заяви IT експертът Ясен Танев от Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер в ефира на bTV. Експертът сравни хакерската атака с изтекли данни на милиони български и чуждестранни граждани с аварията в Чернобил. Обикновеният човек е изложен на тази дигитална атака", заяви още експертът.

По думите му ние не трябва да губим доверие. Той самият е проверил и е открил своите данни - име, ЕГН, заплата и осигуровки, които е внасял, включително и дружеството, което представлява. В данните има много адреси, включително много IP адреси, има много имейл адреси, много съдии и прокурори, служители на НАП включително с техните телефони и адреси.

Службите се опитват да установят дали има теч на данни

Службите се опитват да установят дали има теч на данни

Според радиото засега няма изключена версия за случилото се

Със сигурност този гигабайт и половина съществува, тези файлове са достъпни и с един текстов редактор може да бъде отворен.По думите му има още едни 16 гигабайта минимум, които някои ще купи. Не е ясно какво съдържат.

Според него с данните, които са изтекли могат да се направят много злоупотреби. Макар и не съвсем директно, но Танев обвърза течът на данни и с местните избори, които предстоят на 27 октомври.

"Дали е вътрешен човек, в което се съмнявам, или пробив, това не е игра на бял или черен хакер. Това е целенасочена атака. Тези данни са били атакувани и взети от добре планиран източник на атаката и сериозна история зад това", заяви още експертът и призова НАП да кажат какво се случва.

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

По думите му за сигурността трябва държавата и специалистите от частния сектор да работят заедно - нещо, което към момента не се случва.