Очаква се Националната агенция за приходите да представи подробности за евентуалната хакерска атака в системата ѝ. Цяла нощ служители на агенцията, заедно с представители на ГДБОП и ДАНС, работят по предположението личните данни на милиони българи да са източени от системата на НАП, информира БНР.

Вчера се появи информация, че над 5 милиона български и чуждестранни граждани са засегнати от хакерски действия. Приходната агенция, МВР и ДАНС проверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. В момента се извършва проверка дали данните са реални. Ако данните се окажат истински, това ще бъде най-голямото "изтичане" на лични данни у нас.

"Следваме в момента един сигнал, който има белезите на достоверност, че има риск по отношение на лични данни. Към момента аз не мога да потвърдя или отхвърля версията, че конфиденциални данни са били изложени на неоторизиран достъп. В момента, в който отговорим на този въпрос - помагат ни много задълбочено специализираните правоохранителни служби - ще оповестим дали има такъв риск, какъв обем от хора и данни той засяга и какви са следващите стъпки, които НАП и данъкоплатците биха могли да предприемат", обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според радиото засега няма изключена версия за случилото се. Все още не е ясно колко голям е потенциалният пробив в системата и дали засяга единствено актуални данни на потребителите.

По-рано партия Демократична България поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради изтичането на лични данни на милиони български граждани. В писмо до медиите партията настоява за незабавното отстраняване на Горанов.