"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Това пише в анонимен мейл до няколко медии, получен в 10:20 часа този предиобяд. Според неизвестните му автори в него се съдържат 57 от 110 компрометирани чрез хакерска атака бази данни.

Електронното писмо завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж и призив за освобождаването му, пише "24 часа", позовавайки се на "Капитал". 

Арестуваха компютърджия, показал пробив в системата за записване в детските градини

Арестуваха компютърджия, показал пробив в системата за записване в детските градини

От Община Стара Загора чакат "Информационно обслужване" да отстрани проблема

Часове по-късно, на сайта на НАП се появи официално съобщение. "Приходната агенция, МВР и ДАНС проверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. В момента се извършва проверка дали данните са реални", пише в писмото. 

Хакери източват големи суми от банковите сметки на български компании

Хакери източват големи суми от банковите сметки на български компании

Заради лоша киберкултура

"Над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати", съобщават хакерите. Те призовават журналистите да търсят в данните и да си правят собствени разследвания".

Ако данните се окажат истински, това ще бъде най-голямото "изтичане" на лични данни у нас. Според изданието, информацията в масивите показва бази данни с по над 1 млн. реда, в които има ЕГН, имена, адреси и доходи

Друга част от файловете съдържат бази данни с кодови номера или кратки обяснения и се нуждаят от специалист, който да ги разчете. Има файл, в който срещу над 1,1 милиона ЕГН-та стоят месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване. В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица, за които може да се предположи, че участват в игри със залози, пише изданието.