Големи български компании стават жертва на хакери, които крадат големи суми от банковите им сметки заради лоша киберкултура. Това разкри Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП, в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, откраднатите суми са от порядъка на 200-600 хил. евро. А в световен мащаб престъпници са източили от фирмени сметки суми за над 1 трлн. долара. 

Хванаха бургазлия, точил банкови карти чрез фишинг сайт

Хванаха бургазлия, точил банкови карти чрез фишинг сайт

Използвал парите, за да плаща за онлайн игри

Колев разясни, че е достатъчно компютърът на счетоводител да бъде заразен с вирус, за да се промени номерът на банкова сметка, към която се насочват преводите, извършвани от фирмата. Това ставало с помощта на "мулета".

"Мулето е човекът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да разкъса връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, което затруднява полицията в проследяването на парите. Едните мулета се набират чрез сайтове за обяви на работа, които след като получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за "услугата" получават между 3 и 5% от сумата. Другият тип мулета са хора с нисък социален статус и бивши затворници, наемани от местни организирани престъпни групи", обясни Колев.

В рамките на мащабна операция на ГДБОП били идентифицирани 112 финансови мулета. До момента били предотвратени щети за 500 хил. евро.

Разбиха българо-испанска банда за източване на банкови карти
Обновена

Разбиха българо-испанска банда за източване на банкови карти

В Испания са арестувани 21 души, у нас - деветима