Българо-испанска престъпна банда за клониране и източване на банкови карти е разбита при съвместна операция на Европол и българските служби.

В Испания са арестувани 21 лица, в България - 9 души, а в Чехия - един, съобщиха от прокуратурата. 

Смята се, че престъпната група е отговорна за над 200 атаки на банкомати в цяла Европа.

Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми, множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.

В периода 2014-2017 г., международната организиран престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно, с цел да копира и използва информацията от банковите карти. Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз (ЕС), главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

На територията на България има седем задържани лица. Това каза главният секретар Младен Маринов в отговор на въпрос за акцията.

"Не мога да ви дам повече информация, тъй като е по съвместно разследване с други държави", изтъкна Маринов.