Арестуваха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на община Стара Загора, съобщи БНР, позовавайки се на неговия адвокат Емил Георгиев. Арестът е станал в петък, 28 юни 2019 г.

Компютърджията Петко Петков е демонстрирал пробива и възможността да се източат личните данни на всички граждани. Тази демонстрация станала причина да бъде спряна системата за записване в училища и детски градини в общината

В Община Бургас тестваха "родител А" и "Б" на формуляр за първокласници

В Община Бургас тестваха "родител А" и "Б" на формуляр за първокласници

След сигнал от Борислав Цеков формата бе променена

Полицаите разпитвали компютърния специалист във връзка с клип, публикуван в социалните мрежи. На него той показва как чрез системата за записване в детските учебни заведения може да се достигнат данните на 235 000 жители на Старозагорска област.

Адвокатът на задържания Петков твърди, че той само е алармирал за проблема. "Проблемите са другаде. Те не са в това, което той е направил. Проблемите в най-голяма степен са в онези, които са градили тази софтуерна архитектура и очевидно са допуснали една сериозна уязвимост", каза защитникът на компютърджията.

Системата е разработена от "Информационно обслужване" АД, които са уведомени за пробива. До този момент няма нито становище, нито отговор, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той настоява фирмата, която брои гласовете за изборите, да отстрани проблема за своя сметка.

"Трябва да го отстранят за собствена сметка и понесат отговорност пред Община Стара Загора затова, че са ни предоставили незащитен софтуер", каза Тодоров.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противоправно извличане на информация. Прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу Петков.