От 11 години изтичат данни. Ако правителството ви покрие истината, ще кача информацията в руски и български торент тракери.

Това се казва в писмо от хакера, който информира вчера за мащабна хакерска атака, която е нарушила националната ни сигурност с изтичане на данни на над 5 милиона граждани. Сегашното писмо е изпратено само до Нова телевизия. 

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Уязвимата услуга е затворена

"Изтичането на данни се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация", пише в мейла до телевизията.

Снимка 434314

Източник: Нова телевизия

Според текста на писмото, хакерът бил руски гражданин, женен за българка. "Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко зле е държавата ви", пише мъжът. 

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Той е скептичен, че ще се намерят следи от източването на личните данни при тази атака. "Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно.

Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още две порции данни - отново от Министерството на финансите", се казва още в мейла. 

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Уязвимата услуга е затворена

Припомняме, на 15 юли в няколко редакции е получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база данни на националната агенция по приходите (НАП).

На следващата сутрин на извънредна среща на службите при премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов заяви, че изтеклата информация не представлява класифицирани данни. Тя е създадена от самите лица под формата на декларации. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. 

БСК притеснени от хакерската атака

БСК притеснени от хакерската атака

Настояват за ясни отговори за причините и обхвата на изтеклата информация

"В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Горанов. Той все пак призна, че страната ни е в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство.

Горанов не коментира, че подобна информация може да застраши съответното лице или фирма.

Вътрешният министър Младен Маринов призна, че атаката е удар по националната сигурност на страната. 

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Подозира, че хакерската атака е от Русия заради сделката за Ф-16