Българската стопанска камара задава три въпроса към управляващите за изтичането на данни от НАП. Това става ясно от становище на организацията до медиите. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака. 

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

Бил женен за българка, заплашва за още разкрития

От БСК подчертават, че все още са неясни причините за изтичането на огромни масиви информация от национални бази данни.

Те настояват за отговор на въпросите какви са видът и обхватът на изтеклата информация, застрашена ли е националната сигурност и по какъв начин ще бъдат защитени гражданите и фирмите.

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

По думите им е налице фактът, че милиони физически лица и фирми са застрашени от злоупотреба с информация за тях.

От организацията напомнят, че са предупредили за потенциален проблем със защитата на данни още на 16 август миналата година.

Те изтъкват, че опасения са били изразявани и от браншови организации, фирми и експерти в рамките на множеството срещи и работни групи, както и при всички публични изяви, свързани с темата.

От БСК подчертават, че през тези месеци компетентните институции са твърдели, че българският бизнес укрива обороти и брани сивата икономика.

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Пробивът е през услуга, която се използва за възстановяване на ДДС

От организация припомнят още, че преди година (през август 2018 г.) в продължение на половин месец държавата не е могла да упражнява правомощията си заради срива в Търговския регистър. По думите им и до днес не са получили ясен отговор какви са причините и чия е била вината за срива в Търговския регистър.

Те са категорични, че с теча на информация промените в Наредба Н-18 става още по-наложителни, за да не се поставя в риск както дейността на фирмите, така и функционирането на данъчната система.

От БСК настояват за изпълними регламенти и защитена от нерегламентирани посегателства бизнес среда, вкл. защитена корпоративна информация.

Те призовават да се предприемат необходимите действия от страна на институциите, за да се изясни обстановката и да се гарантира сигурността на българските фирми и граждани.

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Подозира, че хакерската атака е от Русия заради сделката за Ф-16

Припомняме, вчера правителството актуализира бюджета заради сделката със САЩ за закупуване на изтребителите Ф-16.

Часове по-късно стана ясно, че е бил извършен пробив в системата на НАП, а до няколко медии е бил изпратен анонимен мейл с текст: "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно".

По-рано днес пък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че 3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака. Преди това вътрешният министър Младен Маринов призна, че е застрашена националната ни сигурност. По думите му мейлът идва от руски сайт.