Правителството актуализира Закона за държавния бюджет за 2019 г. заради закупуването на осем изтребители Ф-16 от САЩ.

Припомняме, бяха сключени четири отделни договора между България и САЩ за придобиването на осем бойни самолета, въоръжение и свързаните с него системи за експлоатация и поддръжка, които предстои да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Военното министерство сигурно, че можем да купим нови кораби

Военното министерство сигурно, че можем да купим нови кораби

Няма скрити разходи за изтребителите Ф-16, увери Запрянов

От Министерския съвет посочват, че се предвижда определената цена да се депозира в кратък срок след подписването на договорите по сметка на федералното правителство.

Снимка 434067

Източник: БГНЕС

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели позволяват, след като сумите за изпълнение на договорите за Ф-16 бъдат преведени, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на България.

Каракачанов разписа четирите договора за Ф-16

Каракачанов разписа четирите договора за Ф-16

Очаква се парламентът да ратифицира документите

Очаква се прехвърлянето на средствата да стане до 6 месеца. За целта трябва да се сключи споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него Българската народна банка може да участва като агент на държавата.

Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността ще определи размерът на средствата, които могат да се прехвърлят по този начин.

Този финансов модел обаче изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. По тази причина с изготвения законопроект се предлага размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната да се увеличи с 2,1 млрд. лева.

Снимка 434061

Източник: БГНЕС

Не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг.

Със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвижда се планираните 271 млн. лв. за проекти за модернизация на Българската армия да не се разходват през тази година.

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

От Министерския съвет посочват, че договорите за закупуването на изтребителите, подписани на 11 юли, са предложени за ратификация. След като законът за ратификация на договорите влезе в сила, Министерството на външните работи ще уведоми САЩ за изпълнение на националните процедури за това.