България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16. В понеделник ще има извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред "Фокус", цитиран от "24 часа".

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

По думите на Горанов фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп.

Трябва да платим самолетите сега, а ще ги получим до 2023 г. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет.

"В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект", заяви министърът на финансите.

Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите по сделката за Ф-16

Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите по сделката за Ф-16

Държавният глава очаква прагматичен подход към този проект

Владислав Горанов допълни, че физическата доставка на новата техника се очаква да бъде през 2023 година.

България подготвя още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - на сухопътните войски и на флота, допълни Горанов.

Според финансовия министър България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми.

Припомняме, на 10 юли кабинетът "Борисов-3" одобри покупката на 8 изтребителя Ф-16. Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара.

В тази цена било включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. Самолетите ще бъдат доставени до 2023 година, а заплащането трябва да стане накуп и сега, стана ясно от думите на зам.-министър Атанас Запрянов.

В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лв. допълнително от тази сума, заяви зам.-министърът.

В хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи.

Ден по-късно, на 11 юли, военният министър Красимир Каракачанов подписа 4-те договора за доставка и оборудване на машините.