Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа четирите договора за закупуване на осем самолета F-16.

Военният министър Красимир Каракачанов подписа четирите договора за самолетите Ф-16 и тяхната поддръжка, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

На 11 юли Каракачанов изпълни Решение на Министерския съвет № 398/10. 07. 2019 г. 

Международните договори (LOAs) BU-D-SAB са за: "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD, "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services).

Каракачанов подписа и международен договор (LOA) BU-P-LAR, "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване"(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment) на обща стойност $1,256,153,980 USD.

Атанас Запрянов: Плащаме разсрочено вторите осем изтребителя Ф-16

Атанас Запрянов: Плащаме разсрочено вторите осем изтребителя Ф-16

Няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен, смята зам.-министърът

С тези документи се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение. За да влязат в сила договорите трябва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

В информацията се посочва, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до $60 млн. чрез искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране. То трябва да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ. 

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Немалко чиновници като чуят държава извън ЕС почват да треперят, смята Каракачанов