Вторите осем самолета за военновъздушните ни сили ще закупим при разсрочено плащане. Това заяви пред bTV зам.-министър Атанас Запрянов, който водеше делегацията по преговорите със САЩ за придобиване на първите осем изтребителя Ф-16.

"Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап", обясни Запрянов. По думите му е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета.

Припомняме, вчера правителството одобри сделката за закупуване на осем изтребителя F-16 (Ф-16). Пакетната цена ще бъде над 2 милиарда лева. Според президента Румен Радев необходимият пакет за нуждите на армията ни струва над 3 милиарда. 

Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. До 2023 година всички те ще бъдат доставени, каза още Запрянов. В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лв. допълнително от тази сума, заяви Запрянов.

В хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи.

Очаква се докладът на МС да бъде приет от парламента и след това военният министър Красимир Каракачанов да подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал. Самолетите заплащаме наведнъж, а те трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Според о.р. ген. Запрянов до по-ниската цена на пакета се стигнало, защото Конгресът на САЩ предлага по-голяма пакетна цена, за да улесни преговорите.

"Пакетната цена на Конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който Конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни Запрянов. 

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

Според него не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов, който е офицер от Сухопътни войски, допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

"Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12", допълни Запрянов.

Според него ще се закупуват повече ракети за обучение, което е неизбежно, поясни той.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия", допълни о.р. ген Атанас Запрянов. 

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Немалко чиновници като чуят държава извън ЕС почват да треперят, смята Каракачанов

Припомняме, през месец май 2019 г. след като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.