От Министерството на отбраната са оптимисти, че до края на годината ще бъде подписан договорът за един от проектите за модернизация на Българската армия - модернизация на корабите.

В това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг в Министерския съвет. Извънредното заседание на кабинета бе посветено на одобряване на законопроект за промени на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. 

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Предвижда се отпускането на 2,1 млрд. лева за закупуването на изтребителите

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Проектът за корабите бил в много напреднала фаза, каза Запрянов. Той е оптимист за обновяването на военноморския ни флот. Бойните машините за пехотата били малко проблематични, тъй като се работило по спецификациите и изискванията на сухопътните войски. 

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

Заместник-министърът увери, че скрити разходи в сделката за F-16 няма. "Какъвто и самолет да изберем, инфраструктурата си остава наше задължение", посочи Запрянов и повтори, че всичко, което касае българската страна и модернизацията на инфраструктурата си остава наше задължение.

Запрянов обясни, че по предложение на Министерството на отбраната на извънредно заседание на Министерския съвет правителството прие подписаните от военното ведомство четири договора за доставка на пакет за многоцелеви изтребител F-16 блок 70.

С това кабинетът "Борисов-3" започна процедурата по ратификация на договорите. Предстои договорите да бъдат изпратени до Народното събрание, където да бъдат разгледани в комисия и след това да се гласуват в пленарната зала.

От предходното заседание на МС досега не са настъпили никакви промени по съдържанието на договорите. Договорите са във вида, в който са били представени за актуализация от предходното заседание, увери Запрянов.

На въпрос колко лева получава Министерството на отбраната допълнително, за да плати самолетите, Запрянов заяви, че така зададения въпрос не се отнася към военното министерство, а към Министерство на финансите. Предложението на МО е за ратификация на договора, а предложението за корекция в бюджетната част е на финансовото министерство.

Днес на посещение в Министерство на отбраната на среща ще пристигне помощник секретарят по отбраната на САЩ. Ще бъде дискутирана темата за изтребителите F-16. В рамките на пакета всичко щяло да бъде изпълнено, както е по договор, увери зам.-военният министър, който водеше преговорите за добиване на изтребител, а самият той е свързочник по специалност от военното училище.

Междувременно отстраненият председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров дойде преди заседанието на Министерския съвет и влезе през централния му вход. Той не коментира нищо пред медиите.

Припомняме, на 22 април 2019 г. в МО отвориха офертите за нови кораби от три фирми - "Люрсен" от Германия, "Фикантиери" от Италия и МТГ "Делфин" от България.

Предишният търг бе спечелен от българската компания "Делфин", но те се отказаха. Интересното бе, че само те се явиха на търга.

В началото на юни военният министър Красимир Каракачанов обяви, че първият нов кораб за Военноморските сили ще бъде доставен до 2023 година, а вторият - до края на 2024 година.