Първият нов кораб за Военноморските сили ще бъде доставен до 2023 година, а вторият - до края на 2024 година. Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

Министърът припомни, че общата стойност на сделката е 820 милиона лева без ДДС.

Той обаче изрази притеснения, че модернизацията на ВМС може евентуално да се забави, ако се наложи страната ни да плати на САЩ цялата сума наведнъж за изтребителите Ф-16.

В МО отвориха оферти за нови кораби на ВМС
Обновена

В МО отвориха оферти за нови кораби на ВМС

Три компании са подали документи

"Казвам, имам притеснения. Няма такава индикация към момента. Разбира се, аз не бих искал това да се случва, тъй като няма как модернизацията на един от видовете въоръжени сили да бъде за сметка на останалите. Това не е справедливо, не е нормално и ще създаде само недобри усещания в личния състав на въоръжените сили", коментира Каракачанов.

Забавяне на проекта за военноморския флот може да има, ако до 12 юни, докато се подготвя докладът, се докаже, че ценовите и технически параметри, които се разглеждат, имат пропуски. В този вариант Министерството на отбраната ще даде възможност на фирмите за корекция, обясни още министърът.

"При такъв вариант ние ще направим всичко възможно, а именно ще дадем възможност на трите фирми участнички да си подобрят офертите, ако има такъв вариант. Ако не може - при първо разглеждане да се прецени, ако има надхвърляне на сумата... ще даде възможност да си коригират офертите до рамките, които е гласувало Народното събрание с идеята да стигнем до подписване на договор. Амбицията ни е до края на годината да имаме договор за ВМС", допълни Каракачанов.

Каракачанов отказва да е звероукротител на патриоти

Каракачанов отказва да е звероукротител на патриоти

ВМРО остава без претенции въпреки добрите резултати на евровота