Българската фирма МТГ "Делфин" АД е удовлетворила техническите и финансовите изисквания с офертата си за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС).

Такъв е изводът от работата на междуведомствената работна група по проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, назначена със заповед на министър-председателя, съобщават от Министерството на отбраната.

Нов патрулен граничен катер влиза в състава на МВР

Нов патрулен граничен катер влиза в състава на МВР

Министърът на вътрешните работи Румен Петков ще обяви

Техническите предложения на фирмата удовлетворявали и в значителна степен надхвърляли зададените технически характеристики. Качественото изпълнение на проекта и трансферът на високи технологии се гарантират от рамковите споразумения на МТГ "Делфин" с 5 водещи компании, чиито продукти са утвърдени на световния пазар.

Това са "Thales" с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската "Diehl Defens", италианската "Leonardo", френската MBDA и "Rheinmetall" (Швейцария и Германия).

Системният интегратор е "Thales" с опит в изграждането на повече от 160 кораба. Корабните силови установки (двигатели и дизелгенератори) се доставят от САЩ.

За постигане на международните стандарти за строителството на такъв клас кораби отговорност носи класификационната организация "Bureaeu Veritas" (Франция), която ще осъществява независим контрол на реализацията на всички етапи.

Така българският бизнес създава своеобразен прецедент - за качеството на резултата са ангажирани европейски компании с над 38 милиарда евро оборот за 2016 г.

Инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС е с прогнозна максимална стойност 820 милиона лева и ще се реализира в период от 5 години. 

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.