Министърът на вътрешните работи Румен Петков ще обяви на официална церемония във Варна тържественото вдигане на флага и въвеждането в състава на МВР на нов патрулен гранично-полицейски кораб.

Корабът е третият от този тип, финансиран по проект на Програма ФАР на Европейската комисия за нуждите на българската Гранична полиция.

Основната цел на този проект е по-нататъшното укрепване на граничното управление на черноморската граница на България чрез модернизиране на техническото оборудване и въвеждането на европейските стандарти за охрана и контрол на границата.

След търг според изискванията на Европейската комисия, за доставчик е избрана немската корабостроителница "Люрсен". В изпълнение на сключения договор е доставен един 50-тонен гранично-полицейски катер на стойност 3 407 600 евро.

Корабът е предназначен да изпълнява задачи, свързани с охраната и контрола на морската граница. Модерното оборудване позволява да бъде обслужван само от деветчленен екипаж. Гранично-полицейският катер разполага с интегрирана навигационна информационна система.

Въвеждането в експлоатация на третия кораб от този тип ще допринесе за по-високото ниво на сигурност една бъдеща външна граница на Европейския съюз, коментират от пресцентъра на МВР.