Има индикации, че хакерската атака е била извършена извън територията на България. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Достъпът до системата на НАП е установен заради уязвимост на една от електронните услуги, предоставяни от Приходната агенция за възстановяване на ДДС, платено в чужбина, каза още Бъчваров.

Той посочи, че чрез тази услуга неизвестното лице е осъществило нерегламентиран достъп до около 3% от информацията, съдържаща се в базата данни.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, увери Бъчваров. Той обясни, че в момента въпросната услуга не функционира и ще остане затворена, докато се възстанови нейната сигурност, тъй като основните подозрения на екипите на НАП и на правоохранителните органи е, че нераглементираният достъп е бил осъществен именно чрез нея.

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Пробивът е през услуга, която се използва за възстановяване на ДДС

Бъчваров заяви, че атаката се е случила преди около 20 дни. Данните за неоторизиран достъп са засечени в края на юни, става дума за опити за нерегламентиран достъп, поясни той, подчертавайки, че технологията, по която това е станало е известна на НАП и специализираните служби.

Бъчваров посочи, че има поне две версии за причините за хакерската атака.

От Приходната агенция подчертаха, че от над 60 бази данни на НАП е бил извършен пробив в само една от тях. Засегнати са данни за физически и юридически лица, декларирани данъци и информация от различни ведомства, като Агенция "Митници", Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и др.

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

Бил женен за българка, заплашва за още разкрития

Засега няма установени опити за уязвимост при други системи на НАП, каза още Бъчваров и увери, че предстоят стъпки за подобряване на информационната сигурност.

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Подозира, че хакерската атака е от Русия заради сделката за Ф-16