Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски.

Това каза самият той в интервю за "120 минути" по бТВ.

"Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почит 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани", коментира Петков.

Според него и другите "не са случайни".

ББР гарантира заеми за близо 305 млн. лв.

ББР гарантира заеми за близо 305 млн. лв.

По две антикризисни гаранционни схеми

"За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари - нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 948 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 - има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", каза още служебният министър на икономиката.

Тази банка не е била 100% държавна собственост, каза още служебният министър на икономиката. Той заяви, че сегашният Надзорен съвет ще се освободи.

ББР със свои представители в Инвестиционния фонд за инициативата "Три морета"

ББР със свои представители в Инвестиционния фонд за инициативата "Три морета"

От Банката са акционер клас "А" с парична вноска от 20 млн. евро

"Как да направим ревизия за два месеца, как да сменим този надзорен съвет с хора с голям опит и професионалисти, които разбират от банкиране, оказва, се, че не е на 100% на българската държава. 99,9996% е, но 8 акции се държаха от търговска банка. Уставът казва, че понеже българската държава не е 100% собственик - ако иска министърът на икономиката на общо събрание да смени надзора, трябва да изчака до 3 месеца. Това прескача шанса на едно служебно правителство, да смени надзора.

Намерихме писмо в Министерство на икономиката, в което тази търговска банка казва: "Ние искаме да дарим тези 8 акции - това не е част от нашия основен бизнес. Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло. Това ни отвързва ръцете да направим одитите, които искаме и на общо събрание и да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздава 1 млрд. на 8 души", каза още Петков.

ББР одобри кредити за над 268 млн. лв. по антикризисни програми

ББР одобри кредити за над 268 млн. лв. по антикризисни програми

Подпомогнати са 26 221 физически лица и е дадена възможност за финансиране на над 1 200 компании

Той коментира , че от 1 милиард и 400 милиона капитал държавата близо милиард са налети в 8 компании.

"Самата ББР най-големият кредит, който е дала извън тези 8, е към Държавна консолидационна компания, а под нея стоят всички компании, които не са свързани с енергетиката", коментира Петков.

"Имам екип от три зам.- министри, големи експерти. Идвайки с тях, трябваше да реша кой да продължи приемствеността с чуждите инвеститори, които са почнали да говорят с България и изборът ми беше между съществуващия зам.-министър, който отговаряше за инвестициите и госпожа Трифонова, която беше в агенцията.

Лъчезар Борисов: Безлихвени кредити от ББР и догодина

Лъчезар Борисов: Безлихвени кредити от ББР и догодина

Над 1 млрд. лв са инвестирани в икономиката за подпомагане на бизнеса

Но и двамата имаха ресор инвестиции. Погледнах техните CV-та - единият човек е с над 10 години опит в привличане на чужди инвестиции, като 5 години са директно в агенцията. А другият (Десислава Трифонов - б.р.) е от ДФ "Земеделие" и понеже имаше нула чуждестранни  инвестиция тази година. Реших, че няма време, ако говорим за приемственост зам.-министърът в предишното правителство оглави агенцията Стамен Янев", обясни Петков.