Информирането на обществото за критериите, по които се определят печелившите проекти, както и за механизмите за отпускане на финансиране са най-големите предизвикателства за българското председателство на инициативата "Три морета".

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Българската банка за развитие (ББР). Повод за срещата бе домакинството на страната ни на инициативата "Три морета", съобщиха от Администрацията на държавния глава.

Депутатите приеха доклада за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

Депутатите приеха доклада за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

ПИБ ще плати за тях 140 млн. лева

В сградата на "Дондуков" 2 разговаряха президентът Румен Радев разговаря с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов. Инициативата е за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност "Три морета".

В края на миналата година Българската банка за развитие се присъедини към Инвестиционния фонд на инициативата като акционер клас "А" с парична вноска от 20 млн. евро.

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Работим по инициативата „Три морета“, другите само говорят, смята Борисов

По думите на президента, реалните възможности на Инвестиционния фонд ще зависят от включването на все още колебаещите се страни по инициативата, както и на международни финансови институции и представители на частния сектор.

Изпълнителните директори подчертаха готовността на ББР за партньорство в рамките на "Три морета". Те заявиха, че досега са се въздържали от участие в инициативата поради липсата на политическо решение за присъединяване към Инвестиционния фонд, което беше взето през септември 2020 г.

До края на този месец се очаква банката да има утвърдено представителство в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което ще допринесе за пълноценното участие на българската страна.

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

Капиталът на Фонда на инициативата вече надхвърля 1,2 млрд. евро

Румен Радев подчерта, че България очаква инициативата "Три морета" да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.