Сайтът на международната инициатива "Три морета" вече е с версия на български език. Това е преди домакинството на регионалната инициатива, което президентът Румен Радев прие през октомври в Талин от естонската си колега Керсти Калюлайд, съобщиха от администрацията на президента Румен Радев.

Информация за платформата за регионално сътрудничество може да бъде намерена на https://3seas.eu/bg .

За енергийната диверсификация на България говориха Румен Радев и Херо Мустафа

За енергийната диверсификация на България говориха Румен Радев и Херо Мустафа

Обсъдиха и българското домакинство на инициативата "Три морета"

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. Тя обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. От 2020 година "Три морета" има собствен сайт, а през ноември логото й беше регистрирано в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. В знак на приемственост и утвърждаване на инициативата българското домакинство ще продължи да ползва визуалната идентичност и сайта, разработени от естонската страна.

Целта на международната инициатива е чрез транснационални проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност за постигане на устойчивост, икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване.

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

Капиталът на Фонда на инициативата вече надхвърля 1,2 млрд. евро

Междувременно от Американската търговска камара в България заявиха готовност да съдействат на българското председателство на Инициативата "Три морета" през 2021 г. Информацията е на МВнР.

Това стана ясно от писмо до вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е национален координатор по Инициативата "Три морета". То е от президента на Американската търговска камара в България Оливие Маркет и от главния изпълнителен директор Петър Иванов.

В писмото си те изтъкват, че сред приоритетите на камарата винаги са били развитието на трансатлантическите отношения, както и развитието на устойчив бизнес климат и инвестиционна среда в България.

"Работим за успешното позициониране на България пред национални и международни инвеститори. Уверяваме Ви, че само заедно - институции и бизнес - ще проведем успешното домакинство на България и Инициативата "Три морета", както и да сме сред най-активните участници в нея", посочват авторите на писмото.

През 2021 г. България ще бъде домакин на поредната Среща на високо равнище на Инициативата "Три морета", в която участват 12 държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Основна цел на тази иновативна платформа за регионално сътрудничество е да насърчи сближаването в търговско-икономическата област между държавите-участнички по оста Север-Юг, с основен фокус върху по-голяма свързаност и инфраструктурната модернизация в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите и информационните технологии. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия, а целите й са в съответствие с Кохезионната политика на ЕС.