Като председател на Инициативата "Три морета" през 2021 г. България приветства решението на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие на САЩ да участва в Инвестиционния фонд с 300 млн. долара, съобщават от МВнР.

По този начин капиталът на Фонда на "Три морета" надхвърля 1,2 млрд. евро.

Решението, взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, е важна стъпка, с която САЩ потвърждават силната си подкрепа за Инициативата, посочват от външното ни министерство. Отпуснатите средства са за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

През септември тази година страната ни пое ангажимент да участва с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на "Три морета". България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за страната ни и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, както и изграждането на тунел под прохода "Петрохан" и на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна.

Соломон Паси зове да поканим Джо Байдън на домакинството на "Три морета"

Соломон Паси зове да поканим Джо Байдън на домакинството на "Три морета"

Вече 14 години нямаме визита у нас на американски президент

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева беше определена за Национален координатор по въпросите на "Три морета". Създадена е Междуведомствена координационна група и Секретариат за организиране на българското председателство. В него са включени и представители на президентството.

"Три морета" е политико-икономически проект на 12 страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република, като целите му съответстват изцяло на Кохезионната политика на ЕС. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия.

"Три морета" цели да насърчи сътрудничеството между страните по оста Север-Юг. Основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море, както и създаването на по-голяма свързаност в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии и бизнеса.

Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Очаква се САЩ да подкрепят фонда с дарение от 1 млрд. долара