Политиката на САЩ спрямо България зависи от България. В това бе категоричен бившият външен министър от правителството на НДСВ Соломон Паси.

Не може обаче да се очаква да се промени по някакъв начин позицията на САЩ спрямо АЕЦ "Белене" и "Балкански поток", но макар и с встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън за България да няма промяна, ще има промяна в политиката на САЩ спрямо Европейския съюз.

Паси настоя, че трябва да се покани американският президент Байдън на домакинството на инициативата "Три морета". "Нито Обама, нито Тръмп са идвали в България, вече 14 години нямаме визита у нас на американски президент, смятам, че Байдън трябва да бъде поканен", подкани Соломон Паси. 

По казуса за България със Северна Македония, Паси предположи, че този въпрос САЩ ще го оставят да се разрешава на европейски терен, тъй като и този проблем си е чисто европейски.

Иначе като оценка на състоялите се избори Паси каза: "Америка въздъхва, светът си отдъхва, никога от историята на САЩ, поне след Втората световна война, американците не са се радвали толкова на провала на един човек. Америка никога не е била толкова разделена, а свободния свят без посока."

Паси оцени и позитивите в политиката на Тръмп: постигането на мир в Близкия изток (споразумението между Израел, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан), оценката на рисковете, които идват от Китай също са добро наследство на Байдън, въпреки че демократите не са имали смелостта да подхванат тази политика. Като негатив в политиката му Паси посочи това, че Тръмп беше против световните организации, а Байдън ще върне Америка в системната игра.