Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия. Това обяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов на днешното правителствено заседание.

В отговор премиерът Бойко Борисов обяви, че с разширението на газохранилището "Чирен", с интерконекторните връзки и с участието на страната ни в терминала за втечнен газ България на практика вече усилено работи по инициативата "Три морета".

Докато другите още говорят, ние вече строим и изграждаме, каза Борисов.

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

След препоръката реакторите от "Белене" да отидат на новата площадка в Козлодуй

"Тази седмица започнахме обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази обществена поръчка е около 144 млн. лв.", заяви Малинов.

По думите на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" в рамките на настоящата седмица се откри и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище "Чирен".

"То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност", поясни Владимир Малинов.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" заяви, че след решението на КЗК, "Булгартрансгаз" вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция.

Борисов обсъди „Балканския поток” със сръбския външен министър
Обновена

Борисов обсъди „Балканския поток” със сръбския външен министър

Тема на разговора бе и Александруполис

По думите му това са три значими проекта, подкрепени от ЕК като проекти от общ интерес. Те са подкрепени от всички партньори и ще допринесат за сигурността на България, смята Малинов.

"Проектите са изключително важни и за нашите съседи, на които даваме същите тези възможности, които има и България", каза премиерът Борисов.

Премиерът изтъкна, че разширението на газовото хранилище "Чирен" с капацитет до над милиард куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция.

Борисов кани президента на Азербайджан у нас да разгледа газовия интерконектор

Борисов кани президента на Азербайджан у нас да разгледа газовия интерконектор

Премиерът изтъкна отличното сътрудничество между двете страни

"С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб Балкан го има и ние сме основен разпределител в тази сфера", добави Борисов.