Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа.

Около това се обединиха премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, които проведоха телефонен разговор.

Припомняме, по-рано днес Борисов и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова посетиха КС "Петрич", откъдето преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Тази диверсификация стана възможна благодарение на добрия диалог между българския премиер и азерския президент, посочват от правителството.

Премиерът изтъкна, че с азерския газ страната ни постига цялостна диверсификация - както на произхода, така и на трасето.

Азербайджан с първи доставки на газ за Европа

Азербайджан с първи доставки на газ за Европа

С това Европа ще е по-малко зависима от доставките от Русия

Борисов обърна внимание на направеното от българското правителство в енергийната сфера и изрази увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само региона, но и Европа.

Двамата се поздравиха по случай настъпването на 2021 година. Министър-председателят открои отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като акцентира върху значението на взаимодействието в културната сфера.

Освен това Борисов покани Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции. Президентът на Азербайджан беше категоричен, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро.

Борисов: Очакваме азерски газ от 1 януари 2021 г.
Обновена

Борисов: Очакваме азерски газ от 1 януари 2021 г.

Премиерът и енергийният министър Теменужка Петкова инспектораха интерконектора България - Гърция