Още в първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов тръгна на инспекция. Днес той провери газовата връзка между България и Гърция, през която вече ще преминава и азерски газ.

С него бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, финансовият министър Кирил Ананиев, директорът на "Булгаргаз", посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова и кметът на Петрич.

Министър-председателят изтъкна, че от днес в България има пълна диверсификация.

Тою прогнозира, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов през лятото.

"Балкански поток" работи. От днес можем да кажем - пълна диверсификация. Всеки, който има газ, може да го докара и ние да го прекараме през нашите тръби. Всеки да си вземе транзитните такси, ние сме платили 12 милиона долара за азерския газ, който минава", коментира премиерът.

От своя страна шефът на "Булгаргаз" посочи, че доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари.

По отношение на изминалата 2020 г. Борисов заяви, че тя е била изключително тежка, тъй като пандемията е създала трудни условия за всички държави по света.

Борисов: Кризата ни съсипа

Борисов: Кризата ни съсипа

Премиерът има усещането, че пандемията е в живота ни не от месеци, а от години

Той изтъкна, че заедно с финансовия министър са направили всичко възможно да има баланс между разходите и подпомагането на бизнеса, купуването на ваксините, повишаването на доходите и парите за пенсионерите.

Ананиев посочи, че планът за социално-икономически мерки на правителството е дал изключително положително отражение за финализирането на бюджета за 2021 г.

"Въпреки че бяхме обвинявани, че този бюджет е страховит, в края на годината вместо с 5 млрд. и 200 млн. дефицит завъшваме с над 3 мрд. дефицит, което е 3% от БВП. Ако нямахме пандемия, трябваше да завършим с нулев бюджетен дефицит", подчерта той.

По негови думи независимо от тежката ситуация има преизпълнение на данъчните и осигурителните приходи с 1,5% спрямо добрата 2019 г., което според него означава, че мерките са дали отражение.

Без паника, тежко е, но се минава, успокоява Борисов

Без паника, тежко е, но се минава, успокоява Борисов

Пловдивската болница "Св. Мина" става първата COVID-болница у нас

Аз съм убеден, че най-правилното управление на пандемията ще го отчете България, категоричен бе премиерът, който изтъкна, че страната ни е с най-ниския дефицит в Европа благодарение на постигнатия баланс.

Ананиев от своя страна допълни, че България е и с един от най ниските дългове - на второ място след Естония.

"Влизаме в тази година с най-ниския дълг, с най-ниския дефицит - сиреч похарчени пари, и някой да излезе и да каже, че сме безотговорни и че това било разсипничество... просто толкова некомпетентност на едно място не съм виждал", нападна Борисов критикуващите го.

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Синдикати и работодателите се разминават в оценката

Ананиев изтъкна, че страната ни вече има и фискален резерв около 8 млрд. и половина въпреки тежката пандемия.

"Нека тази година да показваме и да се радваме на това, което сме направили. Ние с любов се отнасяме към всички, защото делата, които сме направили, не ги е правил друг и гарантирано не може да ги направи друг", заяви Борисов и допълни, че кабинетът му държи да не оставя дълг на следващото правителство. Това по негови думи се казвало отговорно и правилно управление на финансите.