Бюджетът е еманация на всички видове конкретни политики. Това коментира пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. За следващата година това, което се предвижда като разходи в бюджета, ще даде глътка въздух, според него. По думите му това е щедър бюджет. Да не се противопоставя нуждата от социални мерки и подкрепата за бизнеса, настоя президентът на КНСБ.

Синдикатът иска подкрепа за големите предприятия. Нужни са и нови мерки в икономически план, по думите на Димитров. С бюджета за следващата година трябва да се гарантират средства за запазване на заетостта.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

Трябва да се даде някаква подкрепа за най-малките пенсии, иска Пламен Димитров. ЕК ще предложи, че минималната работна заплата у нас трябва да е 60% от медианната, по негови данни.

Трябва да подкрепим по някакъв начин потреблението, категоричен бе синдикалистът, който не вижда безразборни разходи в бюджета.

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Правителството се опитва да създаде "стокхолмски синдром" у гражданите

Не на това мнение е Васил Велев от АИКБ, който почерта, че за две години ще изхарчим 10 милиарда лева повече, отколкото ще спечелим. Новите разходи ще се покриват с нови дългове.

Той критикува политиката за помощите за всички деца. Социалните плащания трябва да бъдат много добре насочени, изтъкна той. С тези пари можело да се подпомогне икономиката. Колкото повече харчи едно предприятие за болнични, толкова по-малко пари остават за заплати, по мнението на Велев. Бизнесът отново посочи проблема с тока за индустрията и намаляването на такса задължение към обществото.

Социалната политика трябва да е добре таргетирана, настоя Велев. За АИКБ пример за неправилно харчене е увеличаване на минималната пенсия. Пенсиите трябва да се увеличават пропорционално, защото на практика ще се изравнят пенсиите на хора с различен осигурителен принос в осигурителната система. Бизнесът иска увеличаване на стойността на ваучерите за храна и освен това те да се използват и в ресторантите.

Колко ще бъде дефицитът следващата година, пита Петър Ганев

Колко ще бъде дефицитът следващата година, пита Петър Ганев

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително

За ръста на минималната работна заплата Велев каза, че спрямо БВП на глава от население плащаме най-високата минимална заплата в Европа. Данните са на Евростат. 110 000 са загубените работни места заради кризата. Има увеличение на много разходи, които не трябва да се правят, изтъкна Велев. Неправилен е разходът за превъоръжаване, по мнението му, тъй като така се стимулират чужди икономики.

Бизнесът е против безразборното харчене на пари. В условия на криза хората не потребяват, а спестяват, смята той.

АИКБ не вижда антикризисни мерки - не се давало, а се взимало от икономиката ни

АИКБ не вижда антикризисни мерки - не се давало, а се взимало от икономиката ни

Сегашният заем щял да стигне, ако няма други непредвидени разходи