Голямата темата е колко ще бъде дефицитът за следващата година и в каква степен той е смислен, тоест дали дефицитът е формиран от политики, които борят коронавируса, или има други цели. Въпрос е и каква степен е раздуването на разходи. Тези въпроси зададе икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика в студиото на БНТ.

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително, допълни той. Ако попаднем във вариант нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита, смята икономистът.

Повечето финансови институции се са обединили около прогнозата за 4-5% свиване на икономиката.

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Премиерът показа мястото за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Петър Ганев постави акцент на три основни момента - безработицата, възстановяването и дали ще има втора карантина.

Факт е, според него, че сега, есента, не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Второ - догодина няма да се навакса всичко, на практика догонването евентуално ще стане към средата на 2022 г. И трето - това са прогнози на база, ако няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност.

Кристалина Георгиева: Икономическите мерки срещу COVID-кризата трябва да продължат

Кристалина Георгиева: Икономическите мерки срещу COVID-кризата трябва да продължат

30 г. от членството на България в МВФ...

В исторически план, в момента нашият пазар на труда стои добре, смята икономистът. По думите му, проблемът е за хора, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича, и биха били ударени от втора вълна, вече изчерпали този механизъм.

"Ако има такъв вариант - второ затваряне, тогава вече всички тези прогнози за следващата година, се разпадат", обясни икономистът.

750 млн. лв. дефицит през септември

750 млн. лв. дефицит през септември

По данни на Министерството на финансите