В условията на продължаваща здравна криза мерките за подкрепа на икономиката и на хората трябва да продължат.

Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева, който попадна сред 100-те най-влиятелни личности на 2020 г. в класацияте на списание "Тайм", категория "Титани".

По думите й, оценката на МВФ за България е възможно най-добрата.

"България вече няма нужда от финансова подкрепа. Тя е стабилна. В условията на продължаваща здравна криза мерките за подкрепа на икономиката и подкрепа на хората трябва да продължат. Много страни днес са изправени пред въпроса дали да преустановят тези мерки, тъй като те тежат на бюджета и за много страни те означават увеличаване на дълга. Нашият призив е "Не го правете", продължете тези мерки, докато излезем устойчиво от тази здравна криза, защото ако не го направим - рискуваме масови фалити, масова безработица и загуба на постигнатото от десетилетия." - предупреди тя.

Във връзка с 30-годишнината от членството на България в тази световна финансова институция, Кристалина Георгиева обобщи ролята на фонда за развитието на страната ни.

"МВФ изигра своята роля за макроикономическата стабилност на страната ни. 8 програми от 2007 г., когато България влезе в ЕС. И тези 8 програми, измежду много други неща, помогнаха на България чрез Валутния борд да даде сигурност на българските граждани и на българския бизнес." - посочи тя.

Кристалина Георгиева: Световната икономическа криза е далеч от края си

Кристалина Георгиева: Световната икономическа криза е далеч от края си

Правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и фирмите