Световната икономика показва признаци на възстановяване от сериозния спад, причинен от пандемията от коронавирус, но пълно възстановяване е "малко вероятно" без ваксина. Това предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде АФП.

Кристалина Георгиева: Възстановяването от рецесията да започне още преди края на пандемията

Кристалина Георгиева: Възстановяването от рецесията да започне още преди края на пандемията

Спад от 4.9%...

Георгиева и Гита Гопинат, главен икономист на МВФ, пишат в коментар за списание "Форийн полиси", че правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и фирмите, тъй като безпрецедентното естество на кризата може да засили вълната от банкрути и затварянето на работни места.

След като държавите разхлабиха ограничителните мерки и позволиха на фирмите да подновят работа, настъпи рязко увеличение на производството, потреблението и заетостта, подчертаха те и допълниха, че оказаната от правителството мащабна и бърза подкрепа е помогнала за смекчаване на удара и е позволила икономиките да тръгнат нагоре.

"Тази криза обаче е далеч от приключване. Възстановяването остава много крехко и неравномерно в регионите и секторите. За да се гарантира, че възстановяването ще продължи, важно е подкрепата да не се оттегля преждевременно", съветват Кристалина Георгиева и Гопинат.

Кристалина Георгиева настоя страните да избягват "тоталния протекционизъм"

Кристалина Георгиева настоя страните да избягват "тоталния протекционизъм"

Възстановяването от кризата се очаква да започне в началото на 2021

"Макар че светът се научи да живее с вируса, пълно възстановяване е малко вероятно без трайно медицинско решение", предупреждават те.

В момента се разработват 128 ваксини против коронавирус. Има голям шанс за намиране на решение, но "ние спешно трябва да вземем многостранни решения", за да гарантираме адекватно снабдяване и разпределение, подчертават Георгиева и Гопинат.