Възстановяването от рецесията, предизвикана от COVID-19, трябва да започне още докато вирусът е при нас, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде БНР.

Изявлението беше направено по време на виртуална среща, организирана от "Ройтерс".

В сряда фондът ревизира надолу оценката си за състоянието на световната икономика. Според новите прогнози, световната икономика ще се свие с 4.9%. През април експертите прогнозираха спад от 3%.

Кристалина Георгиева настоя страните да избягват "тоталния протекционизъм"

Кристалина Георгиева настоя страните да избягват "тоталния протекционизъм"

Възстановяването от кризата се очаква да започне в началото на 2021

"Ние ще трябва да имаме възстановяване, което се осъществява, докато вирусът още е при нас. През април все още имаше надежда, очакване, и аз не знам как точно да го нарека, че пандемията ще приключи. Сега вече знаем, че през 2020 година може да има частично възстановяване, но то ще бъде заедно с пандемичната ситуация. Също така ние знаем, че моделите за епидемиологичното развитие са много по-точни, защото здравните експерти познават ситуацията по-добре", отбеляза Георгиева.

Няма да има пълно възстановяване на световната икономика през 2021 г., предупреди Кристалина Георгиева

Няма да има пълно възстановяване на световната икономика през 2021 г., предупреди Кристалина Георгиева

Георгиева подчерта, че фондът вероятно ще понижи прогнозата си

Помолена за коментар на протестите, провокирани от насилствената смърт на чернокожия Джордж Флойд, Кристалина Георгиева заяви, че ситуацията е възникнала заради расизма. Тя посочи, че това е елемент на един по-голям структурен проблем, който не съществува само в Съединените щати, а в целия свят - дискриминацията.

"В какво семейство и при какви обстоятелства си роден е лотария. Дали семейството е бедно или богато, дали си чернокож или бял, мъж или жена - това наистина е лотария. Дневно се раждат 400 000 деца. Не бива да бъде лотария дали те ще могат да реализират пълния си потенциал. Аз мога да дам пример със себе си. Родена съм в България по време на комунизма. Сега ръководя Международния валутен фонд. Как се осъществи тази възможност? Чрез образование - на първо и най-важно място." - допълни Георгиева.

Тя подчерта, че светът не трябва да спира борбата с климатичните промени и изрази оптимизъм, че младото поколение няма да остане безмълвно за опасността от променящата се природа.

По думите й, именно зелените политики трябва да бъдат в основата на икономическото възстановяване от коронакризата.