КНСБ предлага в бюджета за следващата година минималното обезщетение за безработица да се увеличи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок на 7 месеца.

В социалната сфера още от тази година се увеличи минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лева на ден. Тези две мерки изтичат в края на годината и президентът на КНСБ Пламен Димитров призова в студиото на БНТ да бъдат продължени и другата година.

Обезщетението за майчинство също трябва да се увеличи с 10-20%, каза президентът на КНСБ.

КНСБ настоява също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. Благодарение на тази мярка са запазени между 180 и 200 000 работни места, каза Димитров и уточни, че по изчисления на синдикалната организация ще бъдат нужни още 1 млрд. Вече се участва в програмата "Шуър", която дава европейски заеми за запазване на заетостта, като 510 млн. евро вече са налични и трябва да бъдат включени в следващия бюджет.

Той е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване.

КНСБ иска още 20% увеличение на заплащането в бюджетните система, които не са получили такова заради работата си на първа линия в условията на пандемия. Това е например общинската администрация. За нея вече имат уверението на финансовия министър, че ще стане.

"Ще искаме също актуализиране и увеличение на пенсиите. Очакваме нарастване с около 20% на минималната пенсия и с около 240 лв. до 1440 лв. за максимална пенсия. Както и по-отчетливо увеличение на ниските пенсии, които са под прага на бедност - 369 лв. За тях КНСБ беше предложило 10% увеличение, напомни Димитров.