С Бюджет 2021 се прощаваме с финансовата стабилност и влизаме в ситуация на сериозни дефицити. Това заяви бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков пред bTV.

Той посочи, че по време на криза се правят най-важните реформи. В този бюджет обаче нямало нито една реформа и парите просто щели да бъдат похарчени.

По думи на Нейков тази година в социалната сфера ще бъдат дадени повече пари, отколкото миналата година. Същевременно според него това ще бъде продължаване на една много стара практика у нас да се отчита ефектът от социалната политика не по решените въпроси, а по похарчените пари.

КТ "Подкрепа" с резерви към проекта за Бюджет 2021

КТ "Подкрепа" с резерви към проекта за Бюджет 2021

Снидикатът е имал само 48 часа да се запознае с проектобюджета

Нейков бе категоричен, че в социалната сфера на Бюджет 2021 липсват цели. Той обясни, че в нея има повече пари, но през бюджета не се вижда да се решават проблемите, които касаят огромната част от обществото.

Бившият социален министър даде пример със сферата на образованието, където по данни на правителството 47% от всички деца над 15-годишна възраст у нас се водят функционално неграмотни, но в бюджета не се вижда отговор на този проблем.

Той изтъкна, че еднаквите детски надбавки са предвидени само за 2021 г. "Ако целта ни е била нова демографска политика, има ли някой, който си мисли, че като дадеш по равни детски надбавки само за една година, ще оправиш демографията. Де да беше толкова лесно", отбеляза Нейков.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ