Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. Този коментар направи пред БНР бившият социален министър Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика.

На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система. Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано, е категоричен Нейков.

В анализа си на проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година Иван Нейков изтъкна, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли "дупката" в НОИ - все още няма отговор.

Увеличението на пенсиите не е предизборно, уверява Сачева

Увеличението на пенсиите не е предизборно, уверява Сачева

По думите ѝ всичко е заложено в управленската им програма

Само преди 2 седмици бяха съвършено други идеите, които се предлагаха за 2021-а от гледна точка на пенсиите от първия стълб на НОИ. Има промяна и то по посока на становищата на експертите - да се запази моделът във вида, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се съгласно швейцарското правило - това е добре.

Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност, на недоимък. Каква е целта тогава? Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта - ааа, март месец избори", посочи Нейков.

Абсолютното увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи начин, с един и същ ръст, отваря отново ножицата между високоплатени държавни служители и тези, които бяха пепеляшките в социалната сфера, смята Нейков.

КНСБ против увеличаването с еднакъв процент на пенсиите

КНСБ против увеличаването с еднакъв процент на пенсиите

Синдикатът не приема и идеята за допълнителна помощ с ваучери за храна

Като правилно Иван Нейков преценява увеличаването на осигурителния праг на самонаетите лица. В рамките на обявената променена социална политика под шапката на коронавируса ние нямаме мерки, свързани с демографията. Увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки не решава нищо. Не може да се приеме, че хора с по-високи доходи ще започнат да получават 40 лева детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е пълна илюзия и според мен никой от управляващите няма и очаквания, минимални, в тази посока, отбеляза той.

Ако искаме друга демографска политика трябват други инструменти, категоричен е Нейков.

Припомняме, че на 12 октомври според анализ на НОИ, парите за пенсии могат да не стигнат. Една от основните причини е демографията.

Хасан Адемов: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Хасан Адемов: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева

Д-р Хасан Адемов - председател на парламентарната Комисия по труда също изрази своята позиция по темата с пенсиите. По думите му тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Въпреки скептицизма отправен към увеличаването на пенсии, по-рано днес социалният министър Деница Сачева бе категорична, че няма нищо предизборно в увеличаването им.