Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смилено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението. Това каза д-р Хасан Адемов - председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика в ефира на Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина. Единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март 2021 г.

Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Моментът е ключов за решения как ще се формират пенсиите, според Лидия Шулева

Моментът е ключов за решения как ще се формират пенсиите, според Лидия Шулева

Несправедливо било решението пенсията от НОИ да бъде намалена с 20%

Д-р Адемов отбеляза, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи, алармира депутатът от ДПС.

Той коментира, че през следващата година стартира изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове.

Когато се приемаше тази уредба на пенсионното осигуряване, се смяташе се, че доходите през следващите 20 години ще са достатъчно високи, за да може да се гарантира приличен размер на тази добавка към пенсията, която се получава от НОИ. За съжаление, през тези 20 години процентът, който се отделяше за частните пенсионни стълбове, беше 2-3% и преди няколко години стана 5%. Не са достатъчни парите, които влизат в индивидуалните партиди. Вторият проблем е коефициентът на редукция, коментира Адемов.

Той добави още, че мярката 60/40 за подпомагането на бизнеса у нас е била усъвършенствана и предложението е тя да продължи до края на годината. На мнение е, че е наложително в следващия бюджет да бъдат предвидени още средства.

Този въпрос трябва да бъде обвързан с подготовката на България за усвояване на средствата по линия на европейската "Солидарност". Трудно ще се справим със средствата от националния бюджет, подчерта Адемов.