Следващият финансов министър ще може да разправя, че няма пари в хазната, както правеше преди години Бойко Борисов. Това заяви в студиото на БиТиВи бившият социален министър Ивайло Калфин, който очаква безогледно харчене, включително и тази година. "Ще кажат после - се оправяйте, това никой до този момент не си го е позволявал", възмутен е Калфин.

Той е притеснен и от това как ще завърши бюджета тази година, при положение, че се предвижда 5 млрд.лв. дефицит. Това означава, че в следващите месеци ще се излеят някакви огромни пари неясно къде, заяви Калфин и постави акцент върху това, че харченето е безцелно и без ефективност.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

Той посочи, че в Европа първите месеци на пандемията са се изливали големи пари на калпак, доколкото у нас пролетта това не се е случило. Сега обаче, въпреки че харченето продължава, то е целенасочено и с аргументация - отново различно в Европа и у нас. Като пример той посочи държавната помощ за автоиндустрията в Германия, която ще съживи редица други бизнеси около себе си.

Парите ги има, не е проблем, че се харчат, проблемът е за какво ще се харчат, въпросът е в капацитета на харчене, подчерта Калфин.

Иван Нейков: С Бюджет 2021 се прощаваме с финансовата стабилност

Иван Нейков: С Бюджет 2021 се прощаваме с финансовата стабилност

Влизало се в ситуация на сериозни дефицити

50-те лв. месечно за пенсионерите е очевиден подкуп на гласоподаватели, заяви Ивайло Калфин. Ако аргументацията е, че това е сумата, която средно пенсионерите дават за лекарства, защо просто те да не плащат за лекарства, а тези суми да се поемат изцяло от Здравната каса и лекарствата да станат безплатни. Едновременно с това се разбърква пенсионната система

Работата на държавата е да предоставя социални услуги, а не да раздава пари и да обяснява по три пъти месечно как са дадени, посочи още Калфин.

Тези средства се дават неправилно, несправедливо и без ефект. Надявам се хората да не бъдат подкупени. Според Калфин правителството се опитва да създаде "стокхолмски синдром" у гражданите с изливането на калпак, така че да внуши, че ако на власт дойдат други, няма да има такива пари. Ивайло Калфин се надява българите да не се поддадат на това внушение.

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Синдикати и работодателите се разминават в оценката