За да се прецени дали едни мерки са адекватни и на място, трябва да имаме общата представа. Нямаме такава правителствена икономическа рамка. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Любомир Дацов.

Той посочи, че до края на месеца бюджетът трябва да бъде внесен в парламента.

По думи на Дацов разходите не са насочени с точно определена цел. Това означавало, че правителството си представя възстановяване на икономиката през следващата година и отминаване на кризата. Според икономиста тези параметри са оптимистични.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев подкрепи тезата му. Той подчерта, че тези пари в момента ги няма, нито ще бъдат произведени през следващата година.

По негови думи в тази ситуация бюджетът трябва да се движи в съзвучие с икономиката и ако се взимат мерки и се дават пари, те трябва да са структурни мерки, които да подпомогнат развитието на икономиката.

Масларова иска устойчивост, адекватност и сигурност на пенсионната система

Масларова иска устойчивост, адекватност и сигурност на пенсионната система

Най-справедливо според нея ще е преизчисляването на пенсиите

Относно сегашните мерки на правителството Велев заяви, че те не са антикризисни мерки, които подкрепят икономиката, а харчене на пари, които се изземват от икономиката.

Той посочи, че тази година имаме значителен спад на БВП - между 3,5 до 5,5%. Тези няколко милиарда в повече разходи по негови думи ще доведат до дефицит в бюджета, което ще доведе до заем.

Според Велев сегашният заем ще стигне, освен ако не се прибегне до превъоръжаване и няма други непредвидени разходи. Той изрази мнение, че редица от тези увеличени разходи са погрешни и се правят по неправилен начин.

Велев заяви, че рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. Това е ясен сигнал - осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия, обясни той. Според него минимална пенсия въобще не трябва да има.

Председателят на АИКБ настоя пенсията да е такава, за колкото си се осигурил. "Когато пенсията е толкова малка, че не може да се живее нормално с нея, тогава влиза в сила социалното подпомагане. У нас се смесват двете неща и това е несправедливо, защото се взима от тези, които са се осигурявали на по-висок доход, за да се даде на тези, които не са", отбеляза той.

Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

Може да се очаква мерките да дадат ефект през по-ефективни и по-добре насочени социални разходи, достигащи до хора в нужда, но няма как да наричаме това борба с кризата