КНСБ не предлага увеличение на данъците, а преразпределение на данъците. В това увери президентът на синдикалната организация Пламен Димитров при представянето на визията на КНСБ относно данъчната система в България.

"Този мит искам да го развенчая, че искаме да вдигаме данъците върху фирмите, но като цяло ние не предлагаме увеличение на данъчните приходи и политиките", категоричен бе синдикалният лидер.

КНСБ предлага необлагаем минимум, равен на МРЗ на страната, въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица, въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица и намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Основните икономически и социални политики трябва да се правят през разходната част на бюджета, а не през данъчната. Епизодични инцидентни и безпринципни намаления на данъчни ставки не подкрепяме, даде да се разбере Пламен Димитров и настоя за общо намаление на данъчната ставка, а "не само на един, който има диадема на главата".

Сивата икономика у нас "произвежда" 23 млрд. лв.

Сивата икономика у нас "произвежда" 23 млрд. лв.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

"Никой работещ човек няма да пострада от нашата данъчна реформа", увериха от КНСБ и допълниха, че разходите на всеки един българин с техните реформи трябва да намалеят.

Тази данъчна реформа е в подходящото време предлагана от нас. Преди изборите трябва да се случат ключови политики в областта на данъците и затова КНСБ поставя темата пред хората, които искат да управляват страната в следващите години.

За КНСБ справедливостта е ключов въпрос и смятат, че техните мерки могат да допринесат в главите на повече работещи хора да има усещане за по-голяма справедливост.

Всички знаем, че данъците са нещо, без което не можем, независимо, че няма човек, който да ги харесва. Когато говорим за данъчната система, със сигурност трябва да бъде подчинена на принципи, които се нарушават, посочи Димитров.

Има нужда от данъчна реформа в страната. Данъците трябва да бъдат достатъчно ниски и добре сложени като система, за да могат хората и фирмите да бъдат мотивирани да ги плащат, а не да ги избягват, настоя той.

Менда Стоянова не видя справедливост в данъчната реформа на КНСБ

Менда Стоянова не видя справедливост в данъчната реформа на КНСБ

Тя е категорична, че не могат да се намалят бюджетните приходи

Балансът от това какво вземаш и на кого го даваш през бюджетните политики, е от същественото значение за усещане за справедливост в обществото, категорични бяха от КНСБ. Несправеливото разпределение на паричния доход в предприятия и недокрай балансираната данъчна система създават усещането за несправедливост в хората.

Има тежки и дълбоки неравенства в подоходите на населението, изтъкна синдикалист номер едно. Има причини хората да усещат, че нещата в България не се случват правилно, подчерта Пламен Димитров.

По данни на АИКБ и НСИ сивата икономика у нас устойчиво стои на 20-21% от брутния продукт, или едни от 23 млрд. лв. обороти вървят на сиво. Преките и косвените данъци допълнително наливат вода в мелницата на неравенствата и усещането за несправедливост, посочи президентът на КНСБ.

Преките и косвените данъци разтварят ножицата на неравенствата. Косвените данъци винаги се понасят по-тежко от нискодоходните групи спрямо високите доходи. Данъчната система към момента генерира несправедливост и облага данъчните субекти несправедливо, отчетоха от КНСБ.