Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова разкритикува данъчната реформа на КНСБ. В предложенията на синдикалната организация, тя видя липса на визия за имуществените данъци.

Анализът трябва да бъде задълбочен за това по какъв начин промените в данъчната система биха се отразили върху размера на бюджетните приходи. Не бихме могли да си позволим да намалим бюджетните приходи, каза тя.

"Всеки иска разходи и никой не говори за приходи. За мен тази част трябва да се допълни с този сериозен анализ, за да се гарантира ниво на бюджетните разходи", настоя Менда Стоянова.

Според нея са важни два въпроса, поставени от КНСБ - справедливостта и "несправедливостта в данъчната система". "Това, което предлагате, ще допринесе ли за постигане на по-голяма справедливост?, запита Стоянова.

КНСБ: Никой няма да пострада от нашата данъчна реформа

КНСБ: Никой няма да пострада от нашата данъчна реформа

Не се предлагало увеличение, а преразпределение на данъците

Тя смята, че няма да бъде постигната справедливост с данъчната реформа на КНСБ, включително с намаляване на ДДС-то. Менда Стоянова настоя за допълване на предложенията на синдикалната организация. "За да има висока събираемост на данъците и ако искаме да имаме плащане на данъците като в Германия, обществото трябва да е готово да плаща доброволно данъците и да е приело системата", категорична бе тя.

Тя поздрави КНСБ за предлаганото данъчно облагане и заяви, че е много важно да има комплексен подход в данъчната система. Стоянова винага е смятала, че промяната на един или друг данък не е правилно, а да се гледа като цяло данъчната ситема.

Не е зле да се разгледа и надгради цялостната данъчна система. В края на един мандат е правилно дискусията за данъчната система да бъде започната, защото всяка една партия трябва да каже своето становище по визията си за данъчната политика, посочи Менда Стоянова.

Сивата икономика у нас "произвежда" 23 млрд. лв.

Сивата икономика у нас "произвежда" 23 млрд. лв.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров