По инициатива на министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора с Гърция.

В срещата участваха изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна, представители на доставчика на тръби - "Коринт Пайпуър", на строителя - АВАКС, и на инженер-консултанта - "Консорциум Тибей".

Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на строежа на газовата връзка трябва да приключи през октомври тази година.

Петкова очаква газовата връзка с Гърция да заработи догодина

Петкова очаква газовата връзка с Гърция да заработи догодина

До края на юли регулаторите трябва да одобрят тръжния кодекс

Тя подчерта, че въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез интерконектора страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

От своя страна представителите на "Коринт Пайпуър" увериха, че производството на тръби се реализира по график. През февруари ще се доставят необходимите тръби за изграждането на първите 47 км от интерконектора.

От АВАКС пък посочиха, че необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби вече е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

Петкова: Газопроводът с Гърция необратим, финансирането - гарантирано

Петкова: Газопроводът с Гърция необратим, финансирането - гарантирано

149 млн. евро е финансирането на проекта