През втората половина на следващата година трябва да започне да се пренася и търгува газ през интерконектора Гърция-България. Това прогнозира пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По нейни думи проектът е стратегически за целия Европейски съюз, а не само за България и Гърция. Неслучайно интерконекторът Гърция-България е включен в 7-те топ приоритета на ЕС в сектор "Енергетика", подчерта Петкова. Министърът посочи, че той ще даде възможност за реална диверсификация на източника за доставка на природен газ за целия регион на Югоизточна Европа.

Петкова напомни, че проектът трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като се реализира на територията на две държави. Тя обясни, че за да се пристъпи към подписване на окончателните договори с компаниите, които са резервирали капацитет, е необходимо най-напред българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс.

"Топливо -2" обжалва избора на доставчик на тръбите за газовата връзка с Гърция

"Топливо -2" обжалва избора на доставчик на тръбите за газовата връзка с Гърция

Жалбата е срещу проектната компания "Ай Си Джи Би"

В момента сме отправили молба към двата регулатора за максимално скъсяване на тези срокове, така че до края на месец юли ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения, заяви енергийният министър.

По нейни думи през 2020 г. проектът ще бъде въведен в търговска експлоатация. За целта вече са избрани инженер-консултантът, строителният надзор, доставчикът на тръби и строителят, а договорът с Европейската инвестиционна банка се финализира.

Петкова посочи, че българското правителство е предоставило 110 млн. евро държавна гаранция за проекта, която ще бъде използвана за финансирането от страна на Европейската инвестиционна банка. "Предоставени са 39 млн. евро от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", 45 млн. евро по механизма за свързване", съобщи още тя.

Министърът обясни, че в момента се очаква регулаторите на България и Гърция да се произнесат и да бъде одобрен мрежовият кодекс, след което ще се финализират договорите за пренос на газ.

Днес предстои премиерите на двете страни Бойко Борисов и Алексис Ципрас да дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка.

Гръцка компания с най-ниската ценова оферта за газовата връзка България-Гърция

Гръцка компания с най-ниската ценова оферта за газовата връзка България-Гърция

Предложението на J&P AVAX S.A. е на стойност 144 850 000 евро без ДДС.