От днес Пловдив ще има COVID-болница - това е общинската "Св. Мина", която ще помогне за осигуряването на болнично лечение на всеки един нуждаещ се пациент от региона.

Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Пловдив. Той се срещна с кмета на града Здравко Димитров.

Градоначалникът е с COVID-19 и все още е на лечение в "Пълмед", затова двамата разговаряха от разстояние. Димитров увери, че до довечера такава болница ще има.

"От стаята да работиш, все едно си в кабинета", заръча още премиерът на градоначалника. И призна, че най-тежко е положението около 9-10-11 ден.

По думите му не трябва да се създава паника. Тежко е, минава се, подчерта премиерът.

"Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване. За всички видове ваксини сме платили, излезе ли добра - ще я имаме", каза още премиерът.

Преобразуването на "Свети Мина" в COVID-болница започна още миналата седмица. Това стана с решение на областния кризисен щаб. Лечебното заведение ще приема средно тежки случаи. Ако някой се влоши, ще бъде местени в "Свети Георги".

Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно. Предвидено е създаването на отделни звена в болницата за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кардиологични и хирургични медицински грижи. За предоставянето на необходимото лечение са привлечени специалисти и от други лечебни заведения от областта.

Правителството е предприело всички необходими действия да гарантира доставките от спасителните медикаменти при лечението на коронавирусната инфекция, вече сме платили и за купуването на най-добрите ваксини срещу COVID-19, които ще се появят на пазара на ЕС, добави Борисов.